Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται σε σχέση με την υγρασία και τις μεθόδους αντιμετώπισής της από την ELDRY

– Γιατί πρέπει να επενδύσω χρήματα στην αντιμετώπιση υγρασίας του σπιτιού μου;

  • Η υγρασία αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα σπίτι. Σε οποιαδήποτε μορφή και αν εμφανίζεται αυτή, το βέβαιο είναι πως η παρουσία της στο χώρο επιβαρύνει την ατμόσφαιρα του σπιτιού και επιδεινώνει σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες διαβίωσης των ενοίκων. Επηρεάζει άμεσα την υγεία της οικογένειάς σας καθότι ευθύνεται για πόνους σε κόκαλα και αρθρώσεις, πονοκεφάλους, επιδείνωση του άσθματος, αλλεργίες και πολλά άλλα. Πέρα από τις επιπτώσεις στην υγεία, η υγρασία σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αποσάθρωση των οικοδομικών υλικών, απειλώντας την στατική του κτιρίου. Συνοψίζοντας θα λέγαμε πως στις μέρες μας, που η αγορά ενός νέου σπιτιού είναι απαγορευτική και όλοι στρέφονται στην ανακαίνιση και βελτίωση του υπάρχοντος, είναι απαραίτητο να επενδύσουμε σε ένα σπίτι απαλλαγμένο από τον βραχνά της υγρασίας.

– Γιατί είναι τόσο σημαντικό να γίνει η διάγνωση υγρασίας πριν προχωρήσω στην αντιμετώπισή της;

  • Η διάγνωση υγρασίας με αναλυτικές μετρήσεις, όπως περιγράφονται στο σχετικό άρθρο, αποτελεί για εμάς τον οδηγό για τις λύσεις που θα προτείνουμε. Η υγρασία δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, πόσο μάλλον αν βασίζεις την αντιμετώπιση σε υποθέσεις. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που πελάτες μας αφού πραγματοποιήσουν τη διάγνωση υγρασίας και πάρουν στα χέρια τους την ολοκληρωμένη μελέτη, αντιλαμβάνονται τα λάθη που έκαναν προσπαθώντας να απαλλαγούν από το πρόβλημά τους. Πέρα από τον χαμένο χρόνο αλλά και το χαμένο χρήμα, το ψυχολογικό κόστος είναι εξίσου μεγάλο. Σε κάθε περίπτωση, τα ημίμετρα, τα πασαλείμματα και τα πειράματα, δυστυχώς όχι μόνο δεν μας κάνουν οικονομία, αλλά πολλαπλασιάζουν το κόστος της αντιμετώπισης. Συνεπώς, η διάγνωση υγρασίας είναι τόσο σημαντική γιατί ακτινογραφώντας το κτίριο μπορούμε να στοχεύσουμε στην αιτία του προβλήματος.

– Γιατί να μην εμπιστευτώ τον μάστορα της γειτονιάς μου, που μου προτείνει μπάλωμα με ανθεκτικά υλικά;

  • Ακόμη και ο καλύτερος μάστορας με τα καλύτερα υλικά θα αποτύχουν στην επίλυση κάποιων προβλημάτων υγρασίας. Δυστυχώς η υγρασία είναι το πιο ύπουλο πρόβλημα στο χώρο των κατασκευών και απαιτεί μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση. Και εμείς, ακόμη και σήμερα μετά από τόσες περιπτώσεις ακόμη μαθαίνουμε και συναντούμε δύσκολες περιπτώσεις. Τα συμβατικά υλικά και οι συμβατικές μέθοδοι αδυνατούν να δώσουν λύση σε προβλήματα όπως αυτό της ανοδικής υγρασίας.

– Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει η διάγνωση και η αντιμετώπιση υγρασίας; Πρέπει να είναι το πρόβλημα σε έξαρση;

  • Το συντομότερο δυνατόν. Δεν είναι απαραίτητο το φαινόμενο να είναι σε έξαρση ούτε είναι απαραίτητο να γίνει μετά από έντονη βροχόπτωση, καθότι τα σημάδια της υγρασίας μπορούν να εντοπιστούν από τις μετρήσεις που γίνονται. Για την αντιμετώπιση η απάντηση είναι η ίδια. Όσο γρηγορότερα στεγνώσει το κτίριο, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσει να γίνει η αποκατάστασή του.

–  Η ανοδική υγρασία λύνεται με μόνωση;

  • Η ανοδική υγρασία μπορεί να λυθεί μόνο με οριζόντια μόνωση κατά την κατασκευή. Αν αυτή δεν γίνει, η μόνωση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δώσει λύση. Το νερό έρχεται από το έδαφος (από κάτω), συνεπώς μονώνοντας την τοιχοποιία το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μειώσουμε τη διαπνοή του τοίχου. Φράσσοντας τους πόρους δυσκολεύει η εξάτμιση της υγρασίας και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα παρόλο που ο τοίχος παραμένει υγρός, δεν έχουμε οπτικά συμπτώματα. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, το νερό ανεβαίνει ψηλότερα δημιουργώντας εκεί φθορές στο σοβά. Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως η μόνωση αντί να βελτιώσει την κατάσταση, την επιδεινώνει.

– Η μέθοδος της ηλεκτρώσμωσης είναι επιστημονικά αποδεκτή; Δουλεύει πραγματικά;

  •  Η θεωρία στην οποία βασίζεται η μέθοδος της ηλεκτρώσμωσης είναι διατυπωμένη και αποδεδειγμένη εδώ και 200 χρόνια. Η αποδοτικότητα της μεθόδου στον τομέα της αφύγρανσης κτιρίων είναι αδιαμφισβήτητη, και ευρέως αποδεκτή. Αναγνωρίζεται εξάλλου επίσημα από τον Αυστριακό κανονισμό Onorm Β3355-2 για την αφύγρανση κτιρίων, ως μια από τις 3 μεθόδους αντιμετώπισης ανοδικής υγρασίας (οι άλλες δύο είναι η κατασκευή αποστραγγιστικού και η ενέσεις ρητινών στο εσωτερικό της τοιχοποιίας). Πέρα από όλα αυτά, η ELDRY από τη στιγμή που αναλαμβάνει την αφύγρανση ενός κτιρίου, δίνει γραπτή εγγύηση για τα αποτελέσματα της αφύγρανσης.  Αν όλα τα παραπάνω δεν αρκούν για να σας πείσουν, αρκεί να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας και να σας παραπέμψουμε στους ίδιους τους πελάτες μας για να σας δώσουν τα διαπιστευτήρια!

– Γιατί να επιλέξω τη μέθοδο της ηλεκτρώσμωσης για την αντιμετώπιση της ανοδικής υγρασίας;

  • Έχοντας ήδη αποκλείσει οποιαδήποτε μορφή μόνωσης για την αντιμετώπιση της ανοδικής υγρασίας για λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι μόνες εναλλακτικές είναι η κατασκευή αποστραγγιστικού και η χρήση ρητινών. Το αποστραγγιστικό σύστημα αν και είναι μια αποδοτική λύση για τους εξωτερικούς τοίχους, δεν μπορεί να αποτρέψει την άνοδο της υγρασίας στις μεσοτοιχίες. Αντιθέτως, η μέθοδος της ηλεκτρώσμωσης έχει την απαιτούμενη εμβέλεια για να καλύψει και τις μεσοτοιχίες. Επιπλέον το κόστος κατασκευής και η αναταραχή που προκαλεί στο κτίριο το σκάψιμο δεν καθιστά τη μέθοδο αυτή ως τη βέλτιστη λύση. Η έκχυση ρητινών στο εσωτερικό του τοίχου από την άλλη, δεν είναι μια μόνιμη λύση. Οι ρητίνες όπως όλα τα υλικά αυτά, έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής και η παρουσία αλάτων στον τοίχο τις διαβρώνει με τον καιρό. Επιπλέον, δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί πως η τοποθέτησή τους στο εσωτερικό της τοιχοποιίας θα γίνει σωστά. Πολλές φορές μένουν ελεύθερα μονοπάτια από τα οποία μπορεί να ανέλθει η υγρασία. Επιπλέον, μη ξεχνάμε την παρουσία χημικών μέσα στους τοίχους του σπιτιού μας. Διαβάζοντας κανείς τα παραπάνω μπορεί να αντιληφθεί γιατί ένα μεγάλο μέρος των πελατών μας αποτελείται από ιδιοκτήτες ακινήτων που δοκίμασαν ανεπιτυχώς μια ή και περισσότερες από τις προαναφερθείσες μεθόδους.

–  Η μέθοδος της ηλεκτρώσμωσης μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα;

  • Για οποιαδήποτε περίπτωση αφύγρανσης αναλαμβάνουμε μετά από πραγματοποίηση διάγνωσης, δίνουμε γραπτή εγγύηση για την αφύγρανση, μέχρι τα επίπεδα της φυσιολογικής υπολειμματικής υγρασίας. Πρόκειται για οριστική και εγγυημένη λύση. Σε διαφορετική περίπτωση γίνεται επιστροφή χρημάτων χωρίς δεύτερη σκέψη. Η ηλεκτρώσμωση ως εγκατάσταση συνοδεύεται με εγγύηση 2 ετών για τον πίνακα τροφοδοσίας και εγγύηση 10 ετών για όλα τα υπόλοιπα μέρη.

–  Ποιο είναι το κόστος της μεθόδου ηλεκτρώσμωσης σε σχέση με τις άλλες μεθόδους της αγοράς;

  • Το κόστος της μεθόδου ηλεκτρώσμωσης εξαρτάται αποκλειστικά από τα μέτρα αγωγού τιτανίου που θα χρησιμοποιηθούν κατά την εγκατάσταση. Σε ένα κτίριο με ανοδική υγρασία σε όλες τις πλευρές του, στο οποίο η εγκατάσταση θα γίνει περιμετρικά, το κόστος καθορίζεται από την περίμετρο του κτιρίου. Αν το πρόβλημα περιορίζεται σε μια τοιχοποιία, το κόστος καθορίζεται με τα μέτρα της πλευράς αυτής. Πέραν από αυτό υπάρχει μια πάγια χρέωση για τον πίνακα τροφοδοσίας, που είναι σταθερή είτε η εγκατάσταση αφορά έναν τοίχο τριών μέτρων, είτε ένα κτίριο περιμέτρου εκατό μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος της μεθόδου ηλεκτρώσμωσης είναι κατά πολύ μικρότερο από το κόστος των δύο άλλων αποδεκτών μεθόδων αντιμετώπισης της ανοδικής υγρασίας, δηλαδή της κατασκευής αποστραγγιστικού και της έκχυσης ρητινών. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη διάρκεια ζωής της μεθόδου, είναι μακράν η πιο συμφέρουσα λύση.