Η υγρασία συμπύκνωσης είναι η πιο διαδεδομένη μορφή υγρασίας που συναντάται στα κτίρια.

Το φαινόμενο παρατηρείται όταν ο υγρός και θερμός αέρας υγροποιείται πάνω στην κρύα επιφάνεια του τοίχου. Όπως ακριβώς γίνεται σε ένα παγωμένο ποτήρι το καλοκαίρι! Πιο συγκεκριμένα, για να υγροποιηθεί ο αέρας πρέπει να υπάρχουν συνθήκες αντίστοιχες του σημείου δρόσου. Πρέπει η θερμοκρασία του αέρα, η θερμοκρασία του τοίχου και η υγρασία του αέρα να είναι μέσα σε κάποια πλαίσια που να ευνοούν τη συμπύκνωση.

Βασικό σύμπτωμα είναι η δημιουργία μούχλας πάνω στην επιφάνεια του τοίχου ή των κουφωμάτων και γενικότερα όπου υπάρχει συμπύκνωση και κακός αερισμός. Η μούχλα (μύκητας) ευνοείται από την ύπαρξη υγρού περιβάλλοντος και ευδοκιμεί. Παρόλα αυτά, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σύμπτωμα και όχι ως το κύριο πρόβλημα. Οι αντιμουχλικές βαφές είναι μια πρόσκαιρη λύση καθότι η συμπύκνωση των υδρατμών εξακολουθεί να υφίσταται.

Η δική μας δουλειά όταν συναντάμε ένα πρόβλημα υγρασίας συμπύκνωσης είναι αρχικά να καθορίσουμε ποιον από τους τρεις παράγοντες δημιουργίας της θα προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε, για να την αποτρέψουμε (θερμοκρασία αέρα, θερμοκρασία τοίχου ή υγρασία του χώρου). Αυτό γίνεται πάντα σε συνεργασία με τον πελάτη και εξετάζοντας τη μοναδικότητα του κτιρίου μέσα από τη σωστή και διεξοδική διάγνωση υγρασίας.

Λύσεις μπορεί να είναι η εξωτερική θερμομόνωση, η αντισυμπυκνωτική ή θερμομονωτική βαφή, η χρήση αφυγραντήρα ή ο καλύτερος αερισμός του χώρου με διάφορους τρόπους. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να εξετάσουμε ποία είναι η βέλτιστη λύση για την κάθε περίπτωση σπιτιού με πρόβλημα υγρασίας συμπύκνωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι απαραίτητη η σωστή και επιστημονική διάγνωση υγρασίας.

Δείτε λύσεις αντιμετώπισης εδώ.