Η παρουσία αλάτων που απορροφώνται από τις πορώδεις τοιχοποιίες όταν αυτή προέρχεται από την υγρασία έχει καταστρεπτικές συνέπειες, που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα σε όσους ασχολούνται με την ανακαίνιση παλαιών ή διατηρητέων κτιρίων. Ακόμη και πολλά προληπτικά μέτρα που χρησιμοποιούνται από τους ειδικούς, αδυνατούν να διαχειριστούν τα υπολείμματα αλάτων στην τοιχοποιία και τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα παραμένουν.  Οι προσπάθειες για συγκάλυψη της ζημιάς χρησιμοποιώντας μονωτικά υλικά για τη σφράγιση των αλάτων στο εσωτερικό του τοίχου αποδεικνύονται αναποτελεσματικά,.Η ανάγκη για ανακαίνιση και αφαίρεση των βλαβερών αλάτων επιτάσσει τη συνεχή αναζήτηση μεθόδων και τεχνολογικά εξελιγμένων, νέων υλικών.

Η ELDRY σε συνεργασία με τον Ing. Edgardo Pinto Guerra, ειδικό σύμβουλο αποκατάστασης μνημείων στην Ιταλία, εισάγει στην Ελληνική αγορά τη μέθοδο COCOON της Αυστραλιανής εταιρείας WESTOX. To COCOOΝ αναπτύχθηκε το 1995 από την WESTOX σε συνεργασία με το κρατικό Ινστιτούτο έρευνας και καινοτομίας της Αυστραλίας CSIRO, έχοντας ως βάση τον πολτό που χρησιμοποιείται από τις φαρμακοβιομηχανίες για διηθητικό χαρτί. Το εξειδικευμένο αυτό προϊόν είναι ιδανικό για εξυγίανση τοιχοποιιών με υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων. Πρόκειται για υλικό επαλειφόμενο που εφαρμόζεται σε τοιχοποιίες χωρίς επίχρισμα με σκοπό να απορροφήσει τα άλατα από την τοιχοποιία όσο αυτό στεγνώνει. Με 2 μόνο εφαρμογές σε διάστημα 28 ημερών είμαστε σε θέση να μειώσουμε τη συγκέντρωση των επιβλαβών αλάτων κατακόρυφα ή ακόμη και να τα αφαιρέσουμε παντελώς. Η πρώτη εφαρμογή αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος των αλάτων μέσα στις πρώτες 14 ημέρες, κατόπιν, το πρώτο στρώμα COCOON αφαιρείται με ευκολία σαν χαρτί από τον τοίχο και εφαρμόζεται η δεύτερη στρώση για το τελικό αποτέλεσμα. Η εφαρμογή γίνεται με σπάτουλα ή με ψεκασμό και η κατανάλωση είναι περίπου στα 6-7 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι εφαρμογές αφαίρεσης αλάτων είναι αμέτρητες σε πέτρινους τοίχους, σε διατηρητέα και ιστορικά κτίρια, σε τοιχογραφίες, σε ευαίσθητα γλυπτά πέτρας, ακόμη και σε αρχαιολογικούς χώρους, χωρίς καμία ανεπιθύμητη φθορά στην τοιχοποιία.

Πώς λειτουργεί

Όταν υπάρχει ανοδική υγρασία σε έναν τοίχο, το νερό ανερχόμενο μέσα από το τριχοειδές παρασύρει άλατα και τα εναποθέτει στην επιφάνεια της τοιχοποιίας, στη λεγόμενη ζώνη εξάτμισης. Με το πέρασμα του χρόνου η στήλη του νερού ανεβαίνει όλο και ψηλότερα παρασύροντας τη ζώνη εξάτμισης προς τα πάνω. Όταν τα άλατα  στεγνώνουν λόγω ξηρών καιρικών συνθηκών, διογκώνονται σε μεγάλο βαθμό και προκαλούν την αποκόλληση του σοβά και το ξεφλούδισμα. Σε τοιχοποιίες χωρίς σοβά παρατηρούμε τις φθορές στο οικοδομικό υλικό (αρμό κτισίματος ή πέτρα ) το οποίο γίνεται σαθρό και τρίβεται με ευκολία.

Το COCOON με την εφαρμογή του στην τοιχοποιία, μεταφέρει ποσότητα υγρασίας σε αυτήν, με συνέπεια να διαλύσει τα άλατα και να τα επαναφέρει σε υγρή μορφή. Το  κυψελοειδές τριχοειδές μικρής διατομής που έχει το COCOON αναγκάζει το μείγμα υγρασίας και αλάτων να μεταφερθεί σε αυτό, λειτουργώντας σαν σφουγγάρι. Όταν μετά από 14 ημέρες το COCOON στεγνώσει, μαζί με την αφαίρεση του “κουκουλιού” πετυχαίνουμε και την αφαίρεση των εγκλωβισμένων αλάτων.