Ένα κτίριο μπορεί να χαρακτηριστεί “ζωντανός οργανισμός”, αν αναλογιστούμε ότι γεννιέται, αλληλεπιδρά με το περιβάλλον, γερνά με το πέρασμα του χρόνου και αν δεν συντηρηθεί κατάλληλα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μοιραία “πεθαίνει”.

Οι βλάβες και οι παθογένειες ενός κτιρίου ποικίλουν σε μορφές, αιτίες και βαρύτητα. Στο παρόν άρθρο θα επιχειρήσουμε να βάλουμε σε μια τάξη τις απαραίτητες ενέργειες ενός ιδιοκτήτη, έτσι ώστε να εξαλείψει και να προλάβει τις φυσιολογικές φθορές του κτιρίου του από την υγρασία, με σκοπό να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα. Ως γνωστόν η πρόληψη είναι απείρως προτιμότερη και οικονομικότερη της θεραπείας.

Ποια είναι τα σημεία του κτιρίου μου που πρέπει να ελέγχω τακτικά;

  • Στέγη

  • Τοιχοποιίες

  • Κουφώματα

  • Θεμελίωση

  • Κλίσεις Εδάφους

  • Υδραυλικές εγκαταστάσεις

Οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας προκαλούν συστολές και διαστολές στα οικοδομικά υλικά. Επιπλέον, οι φυσιολογικές ποσότητες νερού στο εσωτερικό των οικοδομικών υλικών αυξομειώνονται ανάλογα με το επίπεδο της σχετικής υγρασίας του χώρου. Αυτή η μόνιμη εναλλαγή συνθηκών προκαλεί ένα σημαντικό ποσοστό των φθορών και των ρωγμών στα οικοδομικά υλικά. Σκοπός του τακτικού ελέγχου υγρασίας είναι να εντοπίσει τα οικοδομικά υλικά που έχουν φτάσει σε οριακά σημεία αντοχής και χρήζουν αντικατάστασης. Έτσι, μπορεί να γίνει ένα προγραμματισμός των έγκαιρων αντικαταστάσεων και να προληφθούν σημαντικές βλάβες υψηλού κόστους. Ακόμη, ο τακτικός έλεγχος μπορεί να επιμηκύνει το χρόνο ζωής των οικοδομικών υλικών με ελάχιστες μικροεπεμβάσεις.

Είδος ελέγχου Συχνότητα
Σύντομος έλεγχος των υδραυλικών εγκαταστάσεων για διαρροές, καθαρισμός μονάδας κλιματιστικού και απορροφητήρα, έλεγχος κουφωμάτων για εμφανή προβλήματα και ρωγμές. Κάθε μήνα
Έλεγχος υδρορροών, καμινάδας, σωληνώσεων εξωτερικών χώρων, έλεγχος και καθαρισμός στέγης από φύλλα κ.α., έλεγχος πλάκας οροφής Σε κάθε αλλαγή εποχής
Έλεγχος και συντήρηση συστήματος θέρμανσης, έλεγχος για τυχόν διαρροές σε λιγότερο επισκέψιμων χώρων όπως αποθήκες, υπόγεια κλπ. Έλεγχος για παρουσία μούχλας και μυκήτων σε δυσπρόσιτα σημεία. Κάθε χρόνο

Η επιθεώρηση των τοίχων θα πρέπει να εστιάζει στην αναζήτηση σημείων με αποχρωματισμούς, αλλοιώσεις στο επίχρισμα, αποφλοιώσεις και ρωγμές. Κάθε ένα από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει στη συνέχεια να μελετηθεί σε βάθος από μηχανικό για να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Σημαντικό είναι ακόμη, να πραγματοποιείται τακτικά έλεγχος στις κλίσεις των εξωτερικών χώρων, περιμετρικά του κτιρίου, που είναι εκτεθειμένοι σε καιρικά φαινόμενα. Αν παρατηρηθεί πρόβλημα λανθασμένων κλίσεων και συσσώρευσης στάσιμων νερών μετά από έντονη βροχόπτωση, πρέπει να μεριμνήσετε για αυτό. Διαφορετικά όλη αυτή η ποσότητα νερού διεισδύει στο υπέδαφος και επιβαρύνει την κατασκευή και τη θεμελίωση.

Ομοίως, πρέπει να γίνεται τακτικά έλεγχος των αρμών των πλακιδίων τόσο εσωτερικά σε μπάνιο και κουζίνα, όσο και εξωτερικά σε μπαλκόνια και εκτεθειμένες επιφάνειες. Η πλήρωση των αρμών στα φθαρμένα σημεία (που οφείλεται κυρίως στον παγετό), θα σας εξοικονομήσει χρήματα σε βάθος χρόνου.

Τέλος, καλό είναι να γίνεται παρατήρηση της φύτευσης περιμετρικά του κτιρίου, καθώς η παρουσία δένδρων με επιθετικές ρίζες και αναρριχητικών φυτών κοντά ή σε άμεση επαφή με τους τοίχους, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην κατασκευή. Ιδανικά θα πρέπει να απομακρύνονται από το κτίριο.

Τονίζεται ότι αν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για παρουσία υγρασίας στο κτίριο σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε καταρτισμένο μηχανικό για να σας υποδείξει λύσεις. Η ELDRY εφαρμόζει τη διαδικασία αναλυτικής διάγνωσης υγρασίας κτιρίου, που ακτινογραφεί σε βάθος το κτίριό σας, χρησιμοποιώντας διεθνώς αναγνωρισμένες μεθόδους μέτρησης υγρασίας.